toggle menu

Interculturele communicatie

Periode: november 2020-januari 2021
Docent: Wilfred Ploeg
Aantal PE-punten Wbtv: 20 (inclusief voorbereiding)
Prijs: € 500 (excl. BTW)
Aanmeldformulier downloaden

Taal is een uiting van cultuur. Als tolk of vertaler heb je op professioneel vlak te maken met minstens twee verschillende talen en culturen.

Mensen in verschillende culturen denken vaak verschillend, hanteren dikwijls verschillende normen en waarden en drukken zich verschillend uit. Er kunnen grote misverstanden ontstaan als mensen uit verschillende culturen met elkaar communiceren. In deze module wordt ingegaan op de achtergrond van deze verschillen en op hoe tolken en vertalers het beste hiermee om kunnen gaan.

Er zijn twee bijeenkomsten. Tijdens de inleidende bijeenkomst wordt een aantal facetten van interculturele communicatie belicht. Je maakt vervolgens een werkstuk over een onderwerp dat je in overleg met de docent uitkiest. Voor de afsluitende bijeenkomst geef je een presentatie van je werkstuk aan de docent en de overige deelnemers.

Docent is Wilfred Ploeg. Van huis uit pedagoog, gaf hij les in sociale wetenschappen en is na een omscholingstraject als zelfstandig specialist werkzaam in Italiaanse taal en cultuur. Hij geeft buitenlandse managers trainingen in de omgang met Nederlanders en de Nederlandse cultuur. Hij is docent aan ITV Hogeschool.

Voor wie?

Tolken en vertalers die zich willen bekwamen op het gebied van effectieve communicatie tussen personen met verschillende culturele achtergronden. De module is ook geschikt voor studenten en docenten van vertaalopleidingen van hbo- of academisch niveau.

Na deze module

  • heb je kennis gemaakt met en inzicht gekregen in de principes van interculturele communicatie;
  • heb je je communicatiemogelijkheden met mensen uit verschillende culturen (bijvoorbeeld buitenlandse opdrachtgevers) vergroot.

Uitvoering en toetsing

Twee bijeenkomsten, huiswerk/voorbereiding en een werkstuk plus presentatie. Je ontvangt een certificaat als je alle bijeenkomsten hebt bijgewoond en het huiswerk en de opdracht/presentatie hebt uitgevoerd. De opdracht/presentatie wordt door de docent nagekeken en van feedback voorzien.

Voorbereiding

  1. Allemaal andersdenkenden, omgaan met cultuurverschillen, door GertJan Hofstede en Geert Hofstede, 2012 uitg. Business Contact, Amsterdam.
  2. Je mag het altijd ruilen, Nederlanders door de ogen van buitenlanders, door Wilfred Ploeg E-book, 2013, uitgeverij Fosfor Amsterdam, www.uitgeverij-fosfor.nl.
Data & tijden:

Twee bijeenkomsten op zaterdag:
Inleidend college op zaterdag 28 november 2020 van 10.00-12.00 uur.
Afsluitend college op zaterdag 30 januari 2021 van 10.00-13.00 uur met presentaties.

Aanmelding

ITV behoudt zich het recht voor om een module niet door te laten gaan bij te weinig deelnemers.

Aanmeldformulier downloaden

Nieuwsbrief