CAT-tool: MemoQ

Periode: april-juni 2022
Docent: Judith Wegman Peters

In de professionele vertaalpraktijk zijn CAT-tools inmiddels onontbeerlijk. Niet alleen vragen vertaalbureaus naar kennis van en ervaring met CAT-tools, ook in de eigen vertaalpraktijk kunnen CAT-tools het verschil maken.

In deze serie van vijf interactieve workshops, die voor een deel online worden aangeboden, maak je kennis met de mogelijkheden van MemoQ en hoe je deze CAT-tool snel en efficiënt in kunt zetten in je werk als vertaler.

De docent Judith Wegman-Peters is vertaler bij en (eigenaar van) Bloomsday Language Services en docent CAT-tools aan ITV Hogeschool.

De module is geschikt voor professionele vertalers die kennis willen maken met MemoQ of hun technische vaardigheden in het werken met deze CAT-tool willen vergroten. De module is ook geschikt voor studenten en docenten van vertaalopleidingen van hbo- of academisch niveau.

• kun je snel en efficiënt omgaan met CAT-tools in het algemeen;
  • kun je teksten analyseren en beoordelen op welke wijze deze vertaald kunnen worden met een CAT-tool;
  • heb je een gedegen kennis van MemoQ.

Vijf bijeenkomsten, huiswerk/voorbereiding en een afsluitende opdracht. Je ontvangt een certificaat als je alle bijeenkomsten hebt bijgewoond en het huiswerk en de opdracht hebt ingeleverd. De opdracht wordt door de docent nagekeken en van feedback voorzien.

Je moet beschikken over algemene computervaardigheden, zoals mappen maken, navigeren en het hernoemen van documenten. Verder moet je in het bezit zijn van een laptop met een werkende professionele versie van MemoQ. Werk je nog niet met MemoQ, dan kun je bij ITV een gratis éénjarige licentie aanvragen. MemoQ draait onder Windows. Gebruik je een ander besturingssysteem dan Windows (Mac bijvoorbeeld), dan heb je een zogenaamde virtuele pc nodig op je laptop.

NB: Tijdens de bijeenkomsten is er geen gelegenheid voor het oplossen van eventuele installatieproblemen. Zorg er dus voor dat je de professionele versie van MemoQ-pro ruim van tevoren geïnstalleerd hebt.

Vijf bijeenkomsten op zaterdag/dinsdagavond (deze minor wordt tweemaal aangeboden):

2 april 2022 van 10.00 – 11.40 uur
12 april 2022 van 20.00-21.40 uur (online)
26 april 2022 van 20.00-21.40 uur (online)
10 mei 2022 van 20.00-21.40 uur (online)
4 juni 2022 van 10.00 – 11.40 uur

ITV behoudt zich het recht voor om een module niet door te laten gaan bij te weinig deelnemers