toggle menu

Juridisch vertalen Italiaans

Periode: november 2021 – januari 2021
Docent: Raffaela Amato
Aantal PE-punten Wbtv: 20 (inclusief voorbereiding)
Prijs: € 500 (excl. BTW)

Juridisch vertalen is een aparte tak van sport. De verschillen tussen de rechtssystemen van Nederland en Italië en het typisch juridisch taalgebruik leveren specifieke uitdagingen en valkuilen op. Deze module helpt je op weg met behulp van specifieke vertaaloefeningen!

De voertaal van deze module is Italiaans. De juridische terminologie van de Nederlandse en Italiaanse taalgebieden en het typisch juridisch taalgebruik komen uitgebreid aan bod en er wordt ingegaan op de verschillen tussen de Nederlandse en Italiaanse rechtssystemen. Wat heeft dit voor gevolgen voor de vertaler? Waar vindt de vertaler oplossingen voor juridische vertaalproblemen?
We behandelen de verschillende rechtsgebieden en je leert hoe je gebruik kunt maken van diverse bronnen. Je krijgt zoek- en vertaalopdrachten vanuit het Italiaans naar het Nederlands en andersom. De docent is Raffaela Amato, zij is Avvocato/EU-advocaat

Voor wie?

De module is geschikt voor zowel Nederlandse als Italiaanse moedertaalsprekers en staat open voor vertalers Italiaans-Nederlands en beroepsbeoefenaars met taalvaardigheid in beide talen op tenminste C1-niveau, HBO- of academisch niveau.

Na deze module
Heb je inzicht verworven in de beginselen van het juridisch vertalen vanuit het Italiaans naar het Nederlands of andersom. Je weet waar je als vertaler vooral op moet letten, hoe een vertaler het juridisch taalgebruik aanpakt en waar je vertaaloplossingen kunt vinden.

Uitvoering en toetsing

Drie bijeenkomsten, voorbereiding van de bijeenkomsten. Je levert twee opdrachten in, die door de docent gecorrigeerd worden en tijdens de bijeenkomsten worden besproken. De opdrachten worden door de docent nagekeken en van feedback voorzien.
Je ontvangt een certificaat als je alle bijeenkomsten hebt bijgewoond en de opdrachten hebt ingeleverd.

Voorbereiding

Hand-outs worden uitgereikt via DOP of tijdens de bijeenkomsten.

Data & tijden:

Drie bijeenkomsten op zaterdag van 10.00 – 11.40 uur:
7 november 2020
15 december 2020
30 januari 2021

Aanmelding

Aanmelden kan door het invullen en toesturen van het inschrijfformulier.

ITV behoudt zich het recht voor om een module niet door te laten gaan bij te weinig deelnemers.

Nieuwsbrief