toggle menu

Transcreation

Periode: april – mei 2020
Docent: Cindi Heller
Aantal PE-punten Wbtv: 20 (inclusief voorbereiding)
Prijs: € 500 (excl. BTW)
Aanmeldformulier downloaden

Transcreation is waar vertalen een stap verder gaat. Een transcreatie overstijgt een ‘traditionele’ vertaling. Het neemt een concept in een taal en creëert het opnieuw in een andere. Transcreatie is niet voor angsthazen: je moet beslissingen durven en kunnen nemen als je een onmogelijke tekst te vertalen krijgt vol met ingewikkelde taalconstructies die prachtig kabbelen op de golven van de brontaal, maar met geen mogelijkheid goed om te zetten zijn naar het Nederlands zonder op zijn minst curieus te klinken.

Transcreation wordt vaak gebruikt wanneer een idee, product of dienst voor een internationaal publiek op de markt wordt gebracht. In dergelijke gevallen is het van groot belang dat de taal die wordt gebruikt, volledig resoneert bij het doelpubliek. Het doel van transcreation is niet om hetzelfde te zeggen in een andere taal, het is om dezelfde reactie te krijgen in een andere taal. Transcreators nemen de essentie van een bericht en reproduceren dat in een andere taal. Deze transitie is vaak subtiel, want een transcreator is nog steeds een vertaler en geen copywriter, maar hij staat altijd in dienst van de effectiviteit van de tekst.Transcreation vereist precisie, inlevingsvermogen, uitstekend tekstinzicht, zeer goede kennis van de doeltaal (in dit geval het Nederlands), ‘out of the box thinking’ en, bovenal, doorzettingsvermogen. De transcreator is ondergeschikt aan de tekst die hij of zij te vertalen krijgt.

Voor wie?

Engels en Nederlands op C-1 niveau, hbo- of academisch niveau.

Na deze module

  • heb je leren omgaan met ingewikkelde, wollige zinnen vol informatie
  • heb je geleerd hoe belangrijk het is om je in te leven in de klant en de doelgroep van de klant
  • heb je kennisgemaakt met het gebruiken van o.a. vertaalconversies
  • heb je ervaren hoe belangrijk het is om los te komen van de brontaal

Uitvoering en toetsing

Tijdens twee (verplichte) colleges zullen we kijken, lezen, transcreeren en vergelijken. Uiteraard bespreken we transcreaties van eigen hand.
Je ontvangt een certificaat als je alle bijeenkomsten hebt bijgewoond en de opdrachten hebt ingeleverd. De opdrachten worden door de docent nagekeken en van feedback voorzien.

Data & tijden:

Twee bijeenkomsten op zaterdag:
10 april 2021 van 10.00-11.40 uur
22 mei 2021 van 15.15-16.55 uur

Aanmelding

ITV behoudt zich het recht voor om een module niet door te laten gaan bij te weinig deelnemers.

Aanmeldformulier downloaden

Nieuwsbrief