toggle menu

Links

Deze pagina bevat allerlei links naar websites voor tolken en vertalers. Wil je een link toevoegen, of melden dat er een niet werkt? Stuur dan een mailtje naar admin@itv-hogeschool.nl.

Alumni

LinkedIn
Op LinkedIn is de groep Alumni ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalen actief. Via LinkedIn kun je de groep opzoeken en je aanmelden.

Organisaties

Nederlandse Raad voor Training en Opleiding
ITV Hogeschool is aangesloten bij de NRTO. De NRTO regelt voor de training- en opleidingsector zaken als een geschillencommissie en een gedragscode consumenten.

Nederlands Genootschap van Tolken en Vertalers
Het NGTV is een algemene beroepsvereniging. U kunt er veel informatie krijgen over het beroep en het starten van een praktijk als tolk of vertaler.

Vereniging Zelfstandige Vertalers
Ook de VZV is een algemene beroepsvereniging.

Stichting Vrouwennetwerk Vertalers en Tolken
De naam zegt het al: speciaal bedoeld voor vrouwen.

Talen, landen, woordenboeken, tijdschriften, etc.

Filter is een tijdschrift voor vertalen en vertaaltheorie.

Vertaal.startpagina.nl biedt in samenwerking met www.startpagina.nl een uitgebreid overzicht van alle mogelijke links die met vertalen te maken hebben. Nog zo'n handige is woordenboek.startpagina.nl.

Tolken.startkabel.nl bevat links die voor tolken interessant zijn. Startkabel wordt door vrijwilligers beheerd en is ontstaan nadat Startpagina aan VNU verkocht is.

De Talen is een maandblad voor vertalers Duits, Engels, Frans en Spaans. Elke maand worden vertalingen besproken. Een handige aanvulling op uw studie. Helaas heeft het blad het niet kunnen bolwerken en zijn ze gestopt. Maar als u (misschien via Marktplaats?) oude jaargangen te pakken kunt krijgen, dan is dat goed studiemateriaal.

Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Rusland en Spanje; voor al deze landen heeft Startpagina een eigen dochterpagina bijvoorbeeld www.italie.startpagina.nl.
In een aantal gevallen is er ook een specifieke taalsite aan gekoppeld, vaak ook te bereiken door in plaats van de landnaam de taalnaam in te vullen. Voorbeeld: www.engelsetaal.startpagina.nl leidt naar allerlei bijzonderheden over het Engels.

Russisch leren?
Russisch-in-Rusland is een Nederlandse organisatie in Sint Petersburg die taalcursussen Russisch met accommodatie aanbiedt. Cursusduur van 2 tot 12 weken. De cursussen zijn niet alleen theoretisch, maar ook praktisch doordat u zelf met uw begeleider de stad in gaat om de taal te oefenen. Zie verder www.russischinrusland.nl

InterActive Terminology for Europe (voorheen Eurodicautom)
Een onmisbare website voor elke vertaler: http://iate.europa.eu, hét onlinewoordenboek, samengesteld door de vertalers van de Europese Unie. Mag niet bij uw favorieten ontbreken. Werkt in alle talen van de EU.

Travlang is een onlinewoordenboek in vele talen. Gratis te gebruiken.

Van Dale alles over dé woordenboeken.

Meer dan 150 abonnementen op diverse bladen (opinie, general interest, hobby) met studentenkorting op http://www.student.abonnee.nl/

Leuk en nuttig

Taalprof - de taalprof beantwoordt vragen over grammatica. Niet alleen nuttig, maar vooral ook leuk om te lezen en intellectually challenging.

Genootschap Onze Taal - voor iedereen die van de Nederlandse taal houdt. Het genootschap geeft ook een (gratis) e-mailnieuwsbrief uit. Kijk op www.taalpost.nl.

http://www.taalmuseum.nl/ - de titel zegt het al een beetje. Onderhoudende site over de Nederlandse taal.

Er bestaat een Yahoo! Group voor studenten die zich voorbereiden op de afsluitende examens Vertaler Engels: http://groups.yahoo.com/group/VertaalStudentenEngels/. Het archief van deze groep bevat inmiddels enkele duizenden berichten, honderden links en tientallen bestanden. De groep heeft zo'n 100 leden, die bij ITV Hogeschool, LOI of Hogeschool West-Nederland studeren.

Ook voor vertalers Engels die in de praktijk werkzaam zijn is er een groep. Op http://groups.yahoo.com/group/Indent kunt u vragen over vertalingen en vertaalproblemen stellen. De groep wordt gemodereerd door Jim Turner, een bekende vertaler Engels.

Handig: Via http://toolbar.google.com kunt u een speciale werkbalk voor Internet Explorer installeren waardoor de Google-zoekmachine binnen handbereik is. Bijzonder handig is dat de werkbalk een functie heeft waarmee gevonden zoektermen gemarkeerd kunnen worden.

Nog handiger: Nooit meer bestanden op uw computer kwijt dankzij een programma dat uw hele schijf indexeert. Google, MSN en Copernic hebben gratis programma's hiervoor - u kunt uw eigen computer doorzoeken zoals u op Google of MSN zoekt.

Nieuwsbrief