toggle menu

Ondertitelen

Periode: september-december 2020
Docent: Herman te Loo
Aantal PE-punten Wbtv: 40 (inclusief voorbereiding)
Prijs: € 1000 (excl. BTW)

Ondertitelen is de kunst van het weglaten - een zeer boeiende, maar soms frustrerende job. Er wordt een beroep gedaan op je creativiteit om een tekst in te korten voor de leesbaarheid. De beste manier om kennis te maken met het vak van ondertitelen is via deze praktische module!

Je gaat aan de slag met professionele ondertitelsoftware en met zeer diverse videobestanden van onder andere National Geographic (documentaires) en afleveringen van The Bold and the Beautiful, Coronation Street en Monty Python. Daarbij leer je helder en bondig formuleren plus die ene essentiële vertaalvaardigheid: de brontaal loslaten. Tijdens de module werk je in sub-groepjes aan ondertitelopdrachten, begeleid door de docent met waar mogelijk individuele feedback. De opdrachten worden met beeld en geluid besproken.

Docent is Herman te Loo. Hij studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en is een ervaren vertaler, ondertitelaar en tekstschrijver.

Voor wie?

De module ondertitelen is geschikt voor beginnende en ervaren vertalers die zich willen specialiseren in ondertitelen. De module is ook geschikt voor studenten en docenten van vertaalopleidingen van hbo- of academisch niveau.

Na deze module

  • heb je basisvaardigheden in het ondertitelen;
  • heb je kennis gemaakt met de Nederlandse ondertitelbranche;
  • heb je je Nederlands verbeterd;
  • heb je geoefend met het loslaten van de brontaal en het samenvatten van de teksten.

Uitvoering en toetsing

Tien bijeenkomsten, voorbereiding, huiswerkopdrachten, en een afsluitende opdracht die bestaat uit het ondertitelen van een videobestand van ca. 3 minuten. Je ontvangt een certificaat als je alle bijeenkomsten hebt bijgewoond en het huiswerk en de eindopdracht hebt ingeleverd. De opdracht wordt door de docent nagekeken en van feedback voorzien.

Voorbereiding

Je beschikt over algemene computervaardigheden, zoals mappen maken, navigeren en het hernoemen van documenten. Verder heb je een laptop met minimaal Pentium IV en beeldschermresolutie 1024x768. Besturingssysteem bij voorkeur Windows (voor Apple zijn er aangepaste toetsen en doen zich heel incidenteel kleine probleempjes voor). Je hebt een toetsenbord met een apart numeriek gedeelte (onontbeerlijk voor het ondertitelprogramma Spot).

Op de eerste bijeenkomst krijg je een trial version van het programma Spot uitgereikt met de videobestanden waarmee gewerkt gaat worden met bijbehorende Scripts. De Hand-outs: ‘voorspotten’ en ‘basisregels’ krijg je ook op de eerste bijeenkomst.

Data & tijden:

Periode A-B
Tien colleges op zaterdag:
19 en 26 september 2020 van 13.30-15.30 uur
3 oktober 2020 van 15.15-6.55 uur
10 oktober 2020 van 13.30-15.30 uur
31 oktober 2020 van 13.30-15.30 uur
7 november 2020 van 15.15-16.55 uur
14, 21 en 28 november 2020 van 13.30-15.30 uur
5 december 2020 van 10.00-12.00 uur (eindtoets)

Aanwezigheid is verplicht, en slechts één absentie is toegestaan (m.u.v. het eerste en het laatste college).

Aanmelding

Aanmelden kan door het invullen en toesturen van het inschrijfformulier.

ITV behoudt zich het recht voor om een minor niet door te laten gaan bij te weinig deelnemers.

Nieuwsbrief