Masterclasses

Tijd voor scholing! Online masterclasses voor tolken, vertalers en taalliefhebbers.

Geheugentraining voor tolken

Wil je je brein een boost geven, meer onthouden of gewoon heel veel handige trucs leren? Handig voor iedereen, onmisbaar voor elke tolk!

• Docent: Annemarie Bult
  • Pe-punten: 4 (aanwezigheid volstaat)
  • Kosten: 150 euro (excl. btw). Korting 20% voor studenten en docenten van ITV Hogeschool
  • Data en tijden: 2 bijeenkomsten op woensdag 3 februari en maandag 8 februari, 19.30-21.10

De kosten zijn exclusief btw. Je ontvangt van ons een factuur met betaallink. Na de betaling versturen wij z.s.m. een bevestiging van deelname en nadere informatie.

Studenten en docenten van ITV Hogeschool ontvangen 20% korting. Vermeld het in het veld ‘Bijzonderheden’.

​Wegwijs in Nederlandse uitdrukkingen (niveau B2)

In het Nederlands worden veel uitdrukkingen gebruikt in gesprekken of in geschreven tekst. Zowel vertalers al tolken moeten hier goed mee overweg kunnen: soms bestaat er een equivalent in de vreemde taal, soms moet je een uitdrukking kunnen parafraseren. In deze masterclass leren cursisten uitdrukkingen te begrijpen en te gebruiken. Deze masterclass is niet alleen nuttig bij het werk als tolk of vertaler, maar ook in het dagelijks leven: uitdrukkingen kleuren de taal en brengen variatie in het taalgebruik.

• Docent: Johanna Eisinger-Jansen
  • Pe-punten: 4 (aanwezigheid volstaat)
  • Data en tijden: 2 bijeenkomsten op maandag 1 februari en donderdag 4 februari, 19.30-21.10

Masterclass lidwoorden in het Nederlands

Veel tolken en vertalers van niet-Nederlandse origine hebben moeite met het gebruik van lidwoorden en laten die daarom vaak weg. Het weglaten van lidwoorden kan onbedoeld een andere betekenis opleveren. In deze masterclass wordt ingegaan op het gebruik van bepaalde en onbepaalde lidwoorden en wordt er geoefend met voorbeelden hoe lidwoorden te gebruiken.

• Docent: Suïntha Uiterwaal
  • Data en tijden: 2 bijeenkomsten op donderdagen 4 en 11 februari, 19:30-21:10

​Interceptietolken: Introductie en hands-on

In deze masterclass van twee bijeenkomsten komen theorie en praktijk van interceptietolken -of taptolken- aan bod: wat houdt interceptietolken in, hoe moet je de gesprekken vertalen, waar je op moet letten, enz. We gaan ook zelf een aantal gesprekken vertalen. Een speciale gast, een oud-rechercheur, zal uitleg geven over de achtergrond voor het opstarten van een onderzoek en het inzetten van bijzondere opsporingsmiddelen.

• Docent: Marina Pressato
  • Pe-punten: 4 (aanwezigheid volstaat)
  • Data en tijden: 2 bijeenkomsten op maandag en donderdag 8 en 11 maart, 19.00-20.40

​Verbeter je Nederlandse schrijfvaardigheid (niveau B2)

In deze masterclass leren cursisten het schrijven van formele teksten te verbeteren. Daarin staan reële schrijfsituaties centraal. Er wordt aandacht besteed aan de structuur van teksten, stijl en vormaspecten (grammaticale regels, spelling en interpunctie). Daarbij worden cursisten gestimuleerd om na te denken over het eigen schriftelijk taalgebruik.

• Docent: Johanna Eisinger-Jansen
  • Pe-punten: 4 (aanwezigheid volstaat)
  • Data en tijden: 2 bijeenkomsten op maandag 29 maart en donderdag 1 april, 19.30-21.10

​ICT-infrastructuur en AVG voor vertalers

Een goede computer-infrastructuur is niet meer weg te denken uit de hedendaagse samenleving. Of je nu als vertaler of tolk je werkzaamheden verricht: je hebt een betrouwbare computer, betrouwbare opslag van gegevens, en een veilige en betrouwbare ICT-infrastructuur en internettoegang nodig. Als ondernemer dien je ook te voldoen aan de AVG. Deze privacywet stelt eisen aan degene die gegevens van personen verwerkt en bewaart, zeker als het bijzondere persoonsgegevens betreffen, zoals over iemands gezondheid, strafrechtelijke verleden of politieke voorkeur.

• Docent: Gert Kalfsbeek
  • Pe-punten: 2 (aanwezigheid volstaat)
  • Kosten: 75 euro (excl. btw). Korting 20% voor studenten en docenten van ITV Hogeschool
  • Data en tijden: zaterdag 17 april, 13.30-15.00